Syndens pøl

Natt til søndag. Bassrytmene strømmer gjennom hete blodårer. På dansegulvet møtes stjålne blikk og dampende kropper, mens tappekranene går for fullt i begge barene. Syndene får fritt utløp blant byens løse fugler. Onkel Oskar er det nærmeste du kommer et gudsforlatt sted der syndene får fritt spillerom på Steinkjer. Når mørket siger på, så forandres den stilige puben i engelsk stil sakte, men sikkert seg om til et heseblesende kjøttmarked og diskotek. Så hva passer vel ikke bedre enn å ha Amager Brygghus’ ølserie “Sinner” i barutvalget? Øl med sju forskjellige smaker – én for hver av dødssyndene. Så nå finner du hovmod, grådighet, begjær, misunnelse, fråtseri, vrede og latskap i det voksende og etterhvert meget gode ølutvalget til Onkel Oskar.

De sju ølene er:

  1. Sloth – en amerikansk pale ale
  2. Wrath – en saison,
  3. Gluttony – en imperial IPA
  4. Envy – en vestkyst-IPA
  5. Greed – en pilsner
  6. Pride – en imperial stout
  7. Lust – en strong belgian ale

Selv beskriver Amager Bryghus Sinner-serien slik: Vi må krype til korset. Vi er ikke Guds beste barn her på brygghuset. Vi er i virkeligheten syndere for Vårherre. Vi banner og fråtser i ukristelig grad med humle, men nå vil vi gjerne gjøre bot og bekjenne våre synder i håp om å unngå skjærsilden. Botsgangen innebærer å brygge «syv syndige øl» i håp om å medvirke til en høyere grad av verdensomspennende sjelelig frelse. Eller i det minste å frelse oss selv.

Amager Bryghus startet med å brygge øl i 2007 og har i flere år ligget på Ratebeer.com’ sin “Top 100”-liste over verdens beste bryggerier. Bryggeriet ble stiftet av de to vennene og hjemmebryggerne Morten Valentin Lundsbak og Jacob Storm. Amager Bryghus har ikke brukt mye penger på markedsføring. Kvaliteten har skapt en hype blant ølentusiaster som har gitt en snøballeffekt. Men med Sinner-serien har de fått mye oppmerksomhet for noe helt annet enn selve ølet. For etiketten på ølet Lust ble for sterk kost for svenskene. Tegningen av den syndige kvinnen på flasken, som er signert tegneren Simon Hartvig Daugaard, ble forbudt. Bryggeriet selv synes ikke overraskende at svenskene var i overkant gammeldagse.last ned

– Jeg synes det er gammeldagse regler i Sverige. Det skal ikke være pornografiske bilder på øl, men det synes jeg ikke det er her, sier Morten Valentin Lundsbak til avisen Sydsvenskan. Men det forbudte ølet smaker meget godt. Det har hint av både sjokolade, kaffe og karamell og er meget godt balansert med en – passende nok – nydelig kropp.

I bryggeriets egen beskrivelse av ølet står det følgende: “Denne stærke belgiske ale er så sødmefuld, at vi ikke er bange for at kalde den for rendyrket begær på flaske. Under brygningen blev stemningen så løssluppen, at brygger Jacob og brygger Morten brød ud i store mængder spontane kindkys til hinanden. Hvis ikke det havde ringet på døren, var det sikkert ikke stoppet ved kindkyssene. Denne øl er så vellystig, at vi ikke garanterer for følgerne, hvis du serverer den for kæresten i stearinlysenes skær: det kan meget vel ende i en langvarig forsørgerpligt. Vi har brygget en øl med de mest sensuelle sukre, vi kunne finde i Netto og så har vi krydret den med velrenommerede afrodisiaka som spansk flue, østers og pulveriseret hjortepenis. Eller osse er vi bare fulde af løgn …”

Nå har du altså muligheten til å nyte de forbudte dråper – og de seks andre syndene – på Onkel Oskar. Vi snakkes i baren, på dansegulvet, i dokøa.

PS: Ønsker du å fordype deg kulturelt i dødssyndene anbefaler jeg den fabelaktige filmklassikeren «Se7en» fra 1995, med Brad Pitt og Morgan Freeman i hovedrollene. Og da gjerne til en eller flere øl i Sinner-serien.

Drikkefølge til dette blogginnlegget skulle absolutt vært et øl fra Sinner-serien. Jeg syndet derimot med godt hjemmebrygget øl.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s