Ølørkenen Steinkjer

– Steinkjer har vært en ølørken. 

Vi spoler ett år tilbake i tid. Hos Ox Steak House er det samling for ansatte og venner av restauranten. Det er god stemning rundt bordet, og mange forskjellige øl fra Austmann står foran oss. En av gründerne bak mikrobryggeriet, Vinko Lien Sindelar, er på besøk. Han forteller entusiastisk om Austmanns korte, men spennende historie. Han er stolt av at ølet endelig er å få på tapp hos et serveringssted på Steinkjer – et sted som han humoristisk omtaler som en tidligere ølørken. Men ørkenen er i forandring. Nye vannhull dukker stadig opp, og de gamle vannhullene får stadig bedre utvalg. Vi har tatt Vinko på ordet og dratt på ølsafari gjennom «ølørkenen» Steinkjer, for å se hva den har å by på.

Tilbake til nåtiden. Jeg sitter på Ox Steak House og nyter husets egen ølplanke – med spekemat laget på kjøtt av høylandsfe, ost fra Gangstad gårdsysteri og mye annet snadder. I glasset har jeg Hoppy Blonde fra Austmann. Som det meste fra trondheimsbryggeriet smaker det gull.

Ox har vært en frisk pust på restaurants- og utelivsfronten på Steinkjer det siste året. I tillegg til å ha et bredt ølutvalg satser de på kortreist og lokal mat og drikke av høy kvalitet. Her får du en real biffopplevelse i en tradisjonell og uformell atmosfære. Men det unike er historien bak restauranten og kjøttet. Det var Magne Melland og Johannes Hatlegjerde som startet restauranten, og de står for hele næringslinjen selv. Fra produksjon av kjøtt, til nedskjæring, før det blir servert på restaurantbordet. Kjøttet kommer fra Johannes hjemsted, gården Hjellan i Sprova. Hjellan har en rik historie med drift av dyr og matproduksjon helt tilbake til 1602.

Ox har valgt Austmann som sin hoffleverandør av øl, og har Tre Gamle Damer, Austmann IPA og Hoppy Blonde på kran og veldig mange andre austmenn på flaske. I tillegg har de øl fra blant annet Heineken, Hansa, BrewDog og Glen Oak på menyen. Det lett å starte en trivelig kveld her, og gjerne ta en helaften med mange forskjellige øl. Men vi vandrer videre.

Rett rundt hjørnet, i samme bygg, ligger ærverdige Grand. Quality Hotel Grand er kanskje det stedet på Steinkjer med mest særpreg i sitt ølutvalg. De har i samarbeid med bryggeriet Ølve på Egge brygget opptil flere forskjellige øltyper som kun selges i baren på hotellet:

  • Julegran(d) er hotellets eget juleøl. Dette er en brown ale med smak av nellik og kandissukker. Perfekt til julematen eller mens du venter i baren.
  • Grand Ale er en middels fyldig pale ale. Et allsidig øl som treffer godt både sammen med kjøtt og fisk – eller alene.
  • Grand Saison er et klassisk sommerøl med røtter tilbake til sesongarbeidere som jobbet på gårder i Belgia tidlig på 1900-tallet. Saison er et lyst, lett og overgjæret øl som nytes med lette retter.

Vi setter oss i baren for å prøve sistnevnte. Med en frisk sommersmak av Belgia i munnen, går øynene forbi utvalget i baren. I tillegg til tradisjonelle lyse lagerøl har hotellet et meget bredt utvalg av øl fra de lokale bryggeriene Ølve på Egge og Inderøy Gårdsbryggeri. Her er det nok å velge i hvis man tenker å prøve ut den gode maten i hotellets restaurant.

Rundt nok et hjørne finner vi Café Madam Brix. Mest kjent for sin lune og gode stemning, har kafeen nesten i det skjulte bygd seg opp et spennende og variert ølutvalg. Her får du spennende øl fra utenlandske mikrobryggeri, og de varierer utvalget ganske ofte. Ettersom vi tross alt er på en kafé, så prøver vi oss på en Ugly Duck Vanilla Coffee Porter. En frekk danske som nytes til et slag brettspill.

Knappe 50 meter unna er vi nesten tilbake til Ox, men går i stedet inn på Onkel Oskar. Mange forbinder plassen med diskotek og kjøttmarked på sene lørdagsnetter, men Onkel Oskar er faktisk egentlig en stilig innredet pub i engelsk stil – og har et overraskende godt ølutvalg. Jeg er glad i både islendinger og Island, så jeg har lyst til å prøve meg på en Einstök Porter, men det får være nok med en porter i kveld. I stedet går jeg for en Motörhead Bastards, som viser seg å være en ordinær lys øl som smaker tammere enn navnet. Med en gårdsbrygger i magen så bestemmer jeg meg for at jeg skal brygge en egen øl til ære for bandet den dagen jeg får startet eget bryggeri. Den skal hete Lemmy. En øl med smak av whisky og bål. Uansett har Onkel Oskar et meget godt ølutvalg, så alle vil nok finne en favoritt. Hittil har vi besøkt fire steder – på en radius under 100 meter – med tilsammen over 100 sorter øl å velge mellom. Det er ikke fælt å dra på ølsafari i ølørkenen Steinkjer, og turen er ikke over enda.

va%cc%8art-hjem
Vårt Hjem har lenge vært kjent for sitt gode ølutvalg.

På byens hippeste lunsjsted og Steinkjers urbane alibi, Chez Mathilde, serverer de øl fra blant annet Klostergården Håndbryggeri. Selvfølgelig har de også fransk øl på menyen. Vi velger derimot Brooklyn East IPA. En øl som passer dette stedet bra. En øl med snev av storby. På andre siden av gata mesker studentene seg i godt øl på studentkroa Bodegan, men vi tar turen over brua og til Nordsia. Mens pizzabaren Orion kan tilby den tyrkiske sydenfavoritten Efes til pizzaen, sjekker vi heller ut byens kanskje beste ølutvalg. Kulturpuben Vårt Hjem har i mange år hatt et veldig godt ølutvalg. Her finner du både lokale bryggeri, norske mikrobryggeri og utenlandske bryggeri i tillegg til trøndernes favoritt. Glasset fylles med en halvliter Dahls Pils, gammel kjærlighet ruster aldri. (Faktisk er det kun Ox Steak House og Mintage Sushi som ikke tilbyr Dahls fra sine kraner i Steinkjer. Sistnevnte selger selvfølgelig japansk øl. Red. anm.) Mens vi nyter smaken av svunnen ungdomstid forteller vertskapet at det er spennende planer på gang for Vårt Hjem. Lokale ølentusiaster med bakgrunn fra blant annet Steinkjer Mikrobryggeri, jobber med å forbedre et allerede godt ølutvalg. Det blir spennende å se resultatet.

Det er uansett ingen tvil om at Steinkjer har en ølkultur i vekst. Spennende bryggeri som Ølve på Egge og Inderøy Gårdsbryggeri ligger i nabolaget, byens skjenkesteder får stadig bedre utvalg og vi har fått vår egen Ølfestival i Stod. Lurer du på hva som finnes bak bardiskene på Steinkjer? Jeg har laget en oversikt over ølutvalget på Steinkjer her. Et utvalg som forhåpentligvis er med på å viske ut ryktet om at Steinkjer er en ølørken.

PS: Litt lengre sør, i en av Steinkjers forsteder, ligger Oskars Pub. Midt i Levanger sentrum har denne pubben over flere tiår opparbeidet seg et rykte som en pub med meget godt ølutvalg. Et ølutvalg ingen på Steinkjer kan sammenligne seg med foreløpig. Kanskje kan Vårt Hjem med sine spennende planer ta opp kampen med Oskars på Levanger om å være Innherreds beste sted for ølhunder. Det er lov å håpe.

Drikkefølge til dette blogginnlegget var stouten Trøst fra Hogna Bryggeri.

2 kommentarer om “Ølørkenen Steinkjer

  1. Takk for en flott rapport! Det skjer tydligvis mer i Steinkjer enn jeg fikk med meg sist sommer, skal definitivt sjekke ut Chez Mathilde ved neste besøk.

    Kan ellers nevne at jeg ved flere anledninger har funnet Ølve på Egge-ølene i hotellbaren på Tingvold Park Hotel.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s