Øl er følelser

Nord-Norge er sint. For du kødder ikke med det lokale bryggeriet.

Er det noe som virkelig skaper følelser, identitet, kultur, samhold og stolthet så er det det lokale bryggeriet og det lokale fotballaget. Når noen tukler med dette blir det rabalder.

Nå har Rema 1000 skapt et rabalder uten like i nord. I kjølvannet av egokampanjen «Æ», har de også lansert nye «bestevenner». De har blitt bestevenner med Carlsberg. Det betyr at gamle ølvenner som Mack, Aass og Hansa Borg er dyttet ut i kulden. I en verden der ølutvalget vokser i både dagligvarebutikker, nisjebutikker og på vinmonopolet, går Rema 1000 i motsatt retning. De har tydeligvis ikke lært av historien. For du kødder ikke med følelser. Spesielt ølfølelser.

Da Ringnes (eid av Carlsberg) valgte å legge ned bryggeriet Tou i 2003, ble det opprør i Stavanger og omegn. Lokale entusiaster fikk startet et splitter nytt bryggeri som de kalte Lervig, og ved hjelp av nettopp Mack fikk de brygget øl allerede etter et par uker. Det ble ølkrig i oljebyen. Ansatte i butikkene gikk med t-skjorter som det sto «Boikott Ringnes» på, Ringnes-produkter ble plassert med ryggen til hyllene. Svaret til Ringnes var å sette ned prisen på Tou kraftig. Men folk var i opprør, så hele byen ville ha Lervig. Nå er det Rema 1000s nye «bestevennavtaler» som får en hel landsdel til å gjøre et nytt ølopprør.

Politisk redaktør i Nordlys Skjalg Fjellheim setter ord på det mange nå føler i Nord-Norge:

– Mack er en uhyre viktig kulturell merkevare for mennesker i og fra nord.  Og det er en del av det nordnorske hjertet som nå blir tråkket på av Rema, sier han i en kommentar. Rema er ikke hans bestevenn, og han oppfordrer til boikott av dagligvarekjeden.skjermbilde-2017-01-08-kl-15-27-28

Mack selv har med et innlegg på sine egne Facebook-sider skapt et lite folkeopprør på sosiale medier. Innlegget har blitt delt over 1000 ganger på kort tid, og det koker i kommentarfeltet. En hel landsdel har samlet seg mot Rema 1000.

Les hele innlegget til Mack her.

Rema 1000 på sin side hevder at de vil rydde plass til mindre, lokale aktører og bruker både Tøyen-Cola og Sagene bryggeri som eksempel. På papiret høres det lovende ut for oss ølentusiaster. Flere lokale håndverksbryggere og mikrobryggeri får plass i butikkhyllene. Det gjenstår å se om jeg får kjøpe øl fra Ølve på Egge, Inderøy gårdsbryggeri, Namdalsøl og Klostergården Håndbryggeri på min lokale Rema 1000-butikk, eller om jeg må nøye meg med en høyst ordinær pils fra bydelen Sagene.

De lokale kjøpmennene får forhåpentligvis stor innflytelse på utvalget. Hvis ikke håper jeg Rema 1000 tar til vettet og benytter seg av fjellvettreglene: Vend i tide, det er ingen skam å snu.

Dersom Rema 1000 mot formodning skulle lykkes med sin strategi, så vil sannsynligvis Coop og Norgesgruppen følge etter. Da kan vi takke farvel til flere mindre leverandører i Norge. Resultatet vil bli tap-tap for alle parter. Forbrukerne får dårligere ølutvalg i butikkene, lokale bryggerier må nedbemanne og Distrikts-Norge mister arbeidsplasser. Med en regjering som ivrer etter å legge ned Distrikts-Norge med kommunreformer, politireformer, manglende lørdagsdistribusjon av aviser og urban ulvepolitikk er dette nok et nådestøt mot utkantenes framtid. Nå satt i system av dagligvarekjedene, som fra før har gjort seg rike på bøndenes råvarer. «Det sentraliseres og det legges ned. Ja, det bli ailler slut med det!»

La oss håpe ølopprøret i Nord-Norge er starten på et vendepunkt i utviklingen for Distrikts-Norge generelt. Mack, Aass og Hansa står side ved side. Tromsø, Strømsgodset og Brann spiller mot samme motstander. Rosenborg og Dahls heier på dere! For du kødder ikke med følelser.

Heia Nord-Norge, heia Tromsø og heia Mack! Mvh Trøndelag, Rosenborg, Dahls og Æ!

Kilder:

Drikkefølge til dette blogginnlegget var selvfølgelig en grønn boks fra Mack.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s